By:Larm 2015

11066159_10152648646706078_767827043_o

Nå har vi fra musikklinjene her på Rena vært på By:Larm. Hva er det spør du kanskje? By:Larm er en slags stor bransjefest for musikere, forlag, managere bookingbyråer og alt det måtte føre med seg som hovedsakelig har fotfeste i norden. Det arrangeres i Oslo hvert år, og hvis du veit hvor Youngstorget er det stor sjans for at du får med deg veldig mye spennende. Siden musikkelevene på Rena er så privilegerte som de er fikk vi billigere delegatpass enn alle de andre ”ikkebransje”-folkene som var der. Delegatpass i motsetning til konsertpass gir deg tilgang til forelesningene på dagtid, samt et ”VIP”-telt med litt billigere øl på kveldstid. Det hjelper på studentøkonomien, si!

 

Årets Urørt-vinner Kristian Kristiansen sjarmerte de fleste
Årets Urørt-vinner Kristian Kristiansen sjarmerte de fleste

Hele festivalen var fantastisk. Kanskje litt for fantastisk. Alt skjedde på en gang, over alt, hele tiden. Det var som en fotballturnering for musikkinteresserte. Og alle favorittlagene dine spilte samtidig på forskjellige steder hele tiden. Jeg gjorde så godt jeg kunne på å se alt jeg hadde planlagt, men det var rett og slett ikke mulig. Jeg fikk med meg veldig mye spennende, og klager langt i fra, men det ble litt stressende til tider.

Forelesningene på dagtid var kanskje det mest matnyttige av programmet. Jeg var blant annet på en masterclass med låtskrivere og toplinere fra USA med navn som Rihanna og Katy Perry i katalogen. Det var også mange andre spennende forelesninger: Sosiale medier i musikkbransjen, fremtidens streamingtjenester, booking-ABC for konsertarrangører og låtskriving- og produksjonsseminarer.

Askil Holm intervjuet Espen Lind om hans forhold til låtskriving
Askil Holm intervjuet Espen Lind om hans forhold til låtskriving

 

Konsertene var heller ikke å forakte. I år var det overflod av kvinnelige elektronika-artister, hvorav noen av de kanskje kunne vært byttet ut. Allikevel må jeg si meg enige med de som sa at denne festivalen manglet en god dose gitarrock. For min del gjorde Sauropod på John Dee, og Carnival Kids på Rockefeller en god innsats for akkurat det, men det skulle gjerne vært mer. Blant andre høydepunkt på konsertsiden kommer navn som Kid Astray, Julias Moon, Astrid, AURORA og Jonas Alaska på et ganske stappfullt Sentrum Scene.

Jonas Alaska med gitarist Billie Van
Jonas Alaska med gitarist Billie Van

 

Bry:Larm var også helt fantastisk, om ikke mindre rørende. Bry:Larm arrangeres i samarbeid med gutta fra bandet Oslo Ess og er en gratiskonsert arrangert for =Oslo-selgere. Det hyres inn litt mer kjente artister enn det som sees på By:Larm, hvorav alle stiller opp gratis. I år spilte Oslo Ess, Stein Torleif Bjella, Frøkedal og Familien, Ida Jenshus, Torgeir Waldemar og Kvelertak. Poenget med dette er å rette fokus mot de som kanskje blir sett litt ned på, og kanskje oversett, i hverdagen. Hele opplegget her var utrolig rørende og fint. To Erlik-selgere framførte noen kjempefine låter de hadde skrevet, mens ei Erlik-selgerinne fortalte om hvordan det å selge et gatemagasin i så stor grad forbedret livet hennes. Erlik-selgere gikk rundt og solgte blader og t-skjorter, der alt av overskudd gikk tilbake til Erlik-stiftelsen.

 

 

 

 

Skal dagene oppsummeres må jeg igjen ta frem ordene fantastisk og slitsomt. Det var mye informasjon på litt for lite tid. Lærerikt, men krevende – morsomt allikevel. Jeg gleder meg allerede til neste gang. Og hvis noen har lyst et tips for en bedre opplevelse av sin første By:Larm låter det slik: Sett deg inn i programmet først, og vær fast bestemt på hva du skal se. Ha i bakhodet at etter noen seine konserter og fuktige samtaler i VIP-teltet kan det hende søvnen holder øynene dine lukka litt lengre neste dag. Da begynner du å gå glipp av ting. Tro meg. Stå opp tidlig og få med deg de som har noe nyttig å si! Konserter og øl kan arrangeres utenom By:Larm og.

Karin Park imponerte. Keytar må til!
Karin Park imponerte. Keytar må til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *