Forelesning med Turboneger-gitarist Rune Grønn

Fra venstre: Thomas Seltzer, Knut Schreiner, Tony Sylvester, Rune Grønn og Tommy Akerholdt

Tirsdag 2. oktober var det duket for fellesforelesning for alle musikkstudentene med Rune Grønn. Han er gitarist og manager for Turboneger og jobber som A&R manager i Universal. Rune gikk igjennom Turbonegers historie, fra hvordan de gikk fra å være et ”rølpeband” til å bli Norges største rockeband.

Fra venstre: Thomas Seltzer, Knut Schreiner, Tony Sylvester, Rune Grønn og Tommy Akerholdt
Turboneger medlemmer i dag. Fra venstre: Thomas Seltzer, Knut Schreiner, Tony Sylvester, Rune Grønn og Tommy Akerholdt

Det startet på åttitallet når Thomas Seltzer, Rune Grønn og Pål Bøttger Kjærnes hadde et ønske om å bli rockestjerner og formet dermed bandet ”Turbonegro”. For å skape et image lånte de referanser fra amerikanske band og forbilder og hadde elementer fra klassisk punk, thrash metal, garasjerock, kunst/alternativrock og noise rock. De ville ha undergrunnsmusikk som livsstil og hadde ingen kommersiell tilnærming i det hele tatt. Bandet gjorde i starten ingen bevisste valg i forbindelse med image eller markedsføring. De bare spilte, hadde det gøy og takket være en lojal fanbase vokste de med tiden.

Turboneger hadde sin første turné i USA i 1990 og hadde skapte et nytt image med langt hår, hullete olabukser og flanellskjorter, inspirert av de store bandene i USA på den tiden som Nirvana og The Replacements. På USA-turneen møtte de på noen utfordringer siden det som var en kompisgjeng skulle oppføre seg som et seriøst band. Det endte opp med å bli en intern krangel siden medlemmene hadde ulike ambisjonsnivåer, og ved hjemkomst ble bandet oppløst.

I 1991 ble det en ny start med nye medlemmer. Nå besto line-upen av Harald Fossberg som vokalist og Bengt Calmeyer som bassist og i 1992 kom de med debutalbumet ”Hot Cars and Spent Contraceptives”. Bandet spisser sin identitet og begynner å bli tatt seriøst nå som de også har litt mer erfaring. Musikkstilen besto nå av punk med elementer fra metal og hardcore.

Fram til i dag har Turboneger skiftet image, medlemmer og navn (”Annerledesbandet”). De lanserte ”Turbojugend” som en spøk som nå består av fanbasen deres og musikalsk sett har de blitt bedre. Når Knut Schreiner kom inn som gitarist fikk bandet ny innfallsvinkel og en nivåheving, og bandet gikk fra å være undergrunn til mainstream og fikk en avtale med ”Virgin” i Norge.

Turboneger som vi kjenner i dag har et røffere musikalsk uttrykk og produksjon og gjenspeiles i et røffere image med ting som lærcap og denim og jobber kontinuerlig med brandbygging.

For fans og interesserte skal Turboneger spille førstkommende lørdag (27.oktober) på Terningen Arena i Elverum, og som et av Norges største band er de verdt å få med seg live!


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *