Intervju med Sirkus Eliassen

sirkus_eliassen

sirkus_eliassen

I forbindelse med by:Larm greide vi å hanke inn et intervju med Sirkus Eliassen etter at de hadde holdt konsert i Wimp – teltet på Youngstorget. De to Spellemannsnominerte brødrene Erik og Magnus, stilte gladelig opp til et aldri så lite intervju med oss.

Har dere opptrådd tidligere på by:Larm? Og hva synes dere om by:Larm som konsept?
Ja, vi opptrådde for første gang i fjor. By:Larm er et veldig, veldig bra opplegg! Det som er kult er først og fremst at nye artister får vist seg fram for bransjen. Både små og store band/artister drar nytte av å opptre på by:Larm, der mindre artister får vist seg for norsk bransje, mens litt større artister får vist seg for nordisk og europeisk bransje.

Hva er deres beste konsertminne?
Det må være da vi var og så ”Kongos” i Amsterdam i 2010. Ekstremt bra stemning med masse fantastiske folk. Etter konserten hang vi med dem og fikk oss nye kompiser

Hvordan var det å være med på ett så stort opplegg som MGP? Beskriv opplevelsen med tre ord.
Tre ord. Hmm…(betenkingstid) Artig, utfordrende og minneverdig!

Er det noe spesiell grunn til at dere har valgt kanin som maskot. Ligger det noe internt bak det?
Jo, ja, det ligger faktisk en liten historie bak det. Da vi skulle invitere folk til innspillingen av vår første musikkvideo ”Hjem til dæ”, sa vi at folk bare måtte komme uansett om de ville kle seg ut eller bare være seg selv. Resultatet ble da at folk dukket opp iført i diverse kostymer, hvorav en kom  som kanin. Så etter innspillingen fikk vi kaninkostymet, og siden den gang har det vært med oss.

Så kostymet dere brukte under MGP er altså originalkostymet?
Hehe, desverre [ikke] (red.anm). Det er blitt så slitt med årene at vi har måttet bytte det.

Føler dere, som utøvende artister, at det er vanskelig å overleve i denne bransjen? Hvilke utfordringer støter dere på i hverdagen?
Musikkbransjen er jo en uforutsigbar bransje som varierer hele tiden. Spesielt innenfor popsjangeren føler vi at det hele tiden skjer store forandringer. Hva folk hører på og anser som hipt varierer nesten fra måned til måned, slik at det å følge med på trenden og skrive aktuelle låter alltid er en utfordring. Men egentlig føler vi oss ikke som en del av musikkbransjen, (slik at) for vår del er vi bare ute etter å ha det artig og oppleve nye ting. Kanskje en dag så gjør vi noe annet og har det artig med det.

Popbransjen er, ja… For å si det sånn tror jeg det er lettere å ha et forutsigbart liv som fast ansatt i et klassisk orkester enn å være popmusiker. Det handler veldig mye om hvorvidt du klarer å prestere godt til en hver tid. Men for øyeblikket går det veldig bra med oss, noe vi er veldig takknemlig for.

I og med at dere skriver tekster på norsk, så blir det jo noe vanskeligere å slå igjennom på det internasjonale markedet. Har dere vurdert å skrive tekster på engelsk?
Vi har jo begynt med MGP- låta vår da. Men vi stresser ikke med det og tar det som det kommer. Vi har ikke noe overordnet mål om å slå an i noe større grad enn at det vi gjør skal være artig og at vi gjennom jobben får  utfordringer og opplevelser. Det er jo trossalt fortsatt mye å oppleve i Norge for å si det sånn.

Hvordan får dere inspirasjon til å skrive sanger? Er det mye uenighet mellom dere når dere skriver?
Nei, det er lite krangling og uenigheter når vi skriver sanger. Vi tenker ganske likt og vil som oftest det samme. Jo mer vi skriver sammen, jo mer samkjørt blir vi.

Inspirasjonen til tekster kommer mye av ting vi har opplevd selv.  Og ofte vrir vi litt på noe som er selvopplevd og setter det inn i en artig sammenheng.

Dere har tidligere uttalt dere om at dere ikke ønsker å gi ut album. Hvorfor?
Det handler mye om hvordan vi selv hører på musikk. Når vi hører på musikk på Youtube eller Wimp, så hører vi på enkeltlåter. Det er ytterst sjelden at jeg hører et popalbum fra begynnelse til slutt. De gangene jeg faktisk hører gjennom et album er når jeg skal sjekke ut en ny artist, og etter at jeg har hørt gjennom alle låtene tar jeg de beste og luker ut resten. Greia med popmusikk er at det er en ferskvare som ikke kan ligge for lenge. For eksempel tror jeg at det er enklere og mer spennende å høre gjennom en progrock- skive eller et album med visesanger. Det passer rett og slett bedre.  Innenfor vår sjanger føler vi at det er singler som gjelder, og dermed gir vi på en måte ut musikk etter lyttemønsteret vårt.

Hva hører dere på av musikk på fritiden?
Åh! Det er såååå mye forskjellig.

Hvis dere måtte nevne et par artister dere ikke akkurat baserer musikken deres på, men bruker som referanse, hvilke ville dere trekke fram?
Erik: Jeg hører mye på Jamaicansk Dancehall musikk, som ”Vybz Kartel” og ”Beenie Man”.

Magnus: Jeg er veldig stor fan av arbeidet til den svenske produsenten Max Martin, men hører også på andre sjangere som Radiohead. Mye forskjellig som du kanskje forstår, hehe.

Dere ble nominert til Spellemannsprisen for beste hit ” Æ vil bare dans”. Hvordan var reaksjonen da dere fikk beskjeden?
Jesssssss!

Nei, vi tenkte det var veldig kult, veldig ærefult å bli nominert. Som vi sa i stad så føler vi oss kanskje litt som om vi er på siden av bransjen, mens spellemannsprisen er en bransjepris arrangert av IFPI og FONO. (Slik at) det var veldig artig å bli anerkjent av musikkbransjen. Det er absolutt stas.

Helt tilslutt, har dere noen tips for «up and coming”  artister som gjerne vil slå gjennom?
Vi prøver bare å ha det mest mulig gøy når vi lager musikk. Man må bare  gjøre sin egen greie og tro på seg selv fult ut. Men det er spesielt to ting jeg vil formidle til nye artister:

Jeg tror at man aldri kan forutse når den viktige konserten/hendelsen skjer, slik at man må alltid gi jernet og være tilstede på hver en konsert og ikke la noen sjanser gå fra seg ved å tenke at man ikke orker og sånn. Plutselig så er det en veldig kul samarbeidspartner som kan ha catchet det du holder på med og er interessert i deg selv om du gjør en dårlig konsert.

Og en annen ting er at man må være åpen for å forandre planene og la ting falle naturlig på plass. Det har i hvert fall funket for oss. Vi har ikke lagt noen plan som sier at ”det og det” skal skje, og at ”sånn skal det bli da”.  Se heller hva som funker underveis og lær av de feilene du gjør og ikke tro at du vet alt, men heller vær nysgjerrig og åpen for ny kunnskap.


One thought on “Intervju med Sirkus Eliassen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *