På nye eventyr med Rookie To Whiz

bylarm dag 1

Siden vi startet på Høgskolen i Hedmark på campus Rena har Rookie To Whiz gitt oss mange muligheter til og få utvikle oss. RTW jobber for og utvikle musikkbransjen i Hedmark, Värmland og Örebro, og her kan du lese mer om hva de arbeider med. Og nå skal du få lese om våres opplevelser av by:Larm og forelesningen som vi var på i Karlstad.

by:larm 2013

Da by:larm gikk av stabelen den 13.02 var vi på plass for og lære mer om bransjen og ha en hyggelig uke med mange opplevelser. Med bransjepass var det opp tidlig for og gå på foredrag og workshops, for så og hygge seg med konserter og sammenkomster på kveldene.

 

Dag 1, onsdag 13. februar

bylarm dag 1Startet med registrering for og få tak i delegatpass og få festivalarmbånd. Med litt svikt i systemet rakk vi ikke det første foredraget vi hadde planlagt og rekke, men tok det med et smil da vi seinere var på et seminar som handlet om musikk og lyd i film. Hvor vi fikk et innblikk i tankene og ideene til Tomas Alfredson som har regissert blant annet ”La den rette komme inn”. Som musikkproduksjonsstudenter fikk vi en god pekepinn på hvordan en regissør leter etter den riktige musikken og musikkprodusenten for akkurat sin film. Hvordan musikk har en påvirkning på hvordan historien i filmen blir oppfattet og hvordan man leter etter den riktige lydeffekten. Etter seminaret med Alfredson gikk vi for og spise middag sammen med Rookie To Whiz-gjengen og møte kjente og ukjente aktører i musikkbransjen fra Norge og Sverige. Etter en god middag gikk noen videre for og gå på konserter, mens vi dro hjem for og få tak i intervjuobjekter.
Middag med Rookie To Whiz

 

 

 

 

 

 

 

Dag 2, torsdag 14. Februar

Seminar om norsk folkemusikkPå torsdag startet dagen med et seminar om norsk folkemusikk og med påstanden ”hvorfor vi hater vår egen folkemusikk” i fokus. Vi fikk mange ideer og hypoteser for hvorfor vi nordmenn hører så lite på vår egen musikk og kulturarv. De som satt i panelet var Tuva Syvertsen kjent fra ”Valkyrien Allstars” og ”Stjernekamp” på NRK. Øystein Greni, gitarist og vokalist i ”BigBang”, som på den siste plata har samarbeidet med Syvertsen og det siste panelmedlemmet Sinikka Langeland. Det var interessant og høre hvordan Greni har tatt i bruk alternative instrumenter i musikkuttrykket sitt, som alltid har hatt et amerikansk preg over seg. Vi fikk også høre en smakebit fra den nye plata til Bigbang.

Etter folkemusikk seminaret gikk vi på en paneldebatt som tok for seg spørsmålet ”Who Owns Your Record Collection”. Den handlet om den utviklingen som har skjedd de siste årene, med både ulovlig nedlastning, streaming og de digitale musikkbutikkene som finnes. I panelet var det forskjellige meninger og syn på saken. Noen er mer positive til Spotify og Wimp enn andre, og noen satser fortsatt på CD-en som produkt. Det ble også diskutert om hvem som egentlig eier din CD-samling, nå som de hører på musikk igjennom tjenester som Spotify og Wimp. Det viser seg også at dersom du har kjøpt musikk på iTunes, vil ikke dine etterkommere kunne arve musikken du en gang har kjøpt, fordi det er du som person som eier musikken og ikke dine etterkommere. Dette er en regel som er veldig omdiskutert, fordi personen har kjøpt musikken og eier den og skal kunne gi den videre til barn eller barnebarn akkurat som vanlige verdier.

Sirkus Eliassens konsert på bylarm
Etter dette var det over til Phonofile og Rookie To Whiz sin sammenkomst, hvor vi skulle hjelpe til der det trengtes. Vi sørget for at gjestene kom dit de skulle og at matbordet så ordentlig ut. Da klokken ble åtte gikk Ann Sissel avgårde for og intervjue Sirkus Eliassen, og intervjuet kan du lese her.

 

 

 

 

 

Dag 3, fredag 15. Februar

Seminar dag 3På fredag startet vi med seminaret til Musikkutstyrsordningen ”It’s a man’s world… or is it?”. Der fikk vi mange interessante syn på saken mellom balansen mellom kvinner og menn i den tekniske delen av bransjen, og hva som blir gjort for og utjevne de forskjellene. Jeg har tenkt over at det er en mannsdominert bransje, men aldri på en så nyansert måte som jeg fikk det lagt fram her. Det er også en debatt som mange i musikkbransjen engasjerer seg for, og det finnes utallige mange meninger og tanker om saken. Etter det første seminaret gikk Ann Sissel på Wimp sitt seminar om lydkvalitet og jeg tok turen til Popsenteret for og være med på et seminar som handlet om Tour management for rookies og nettverksbygging. Jeg ble med på nettverksdelen av seminaret for og se hva andre i bransjen har og si, fordi det er interessant og se hva andre tenker om den bransjen man selv håper og være en del av om ikke så altfor lenge. Før seminaret startet var det også en Q&A med Gina Coates som har vært og jobber med Event/Production/ Tour Manager for PJ Harvey, The Knife, Gossip, Sophie Ellis Baxter med flere. Det var veldig interessant og høre hennes historie og vei inn i bransjen. For meg var det også veldig inspirerende og høre på hvordan man som hardtarbeidende kan klare det i bransjen, uten noen særlig utdanning. Selv om det selvsagt kan gi deg god hjelp et stykke på veien.

 

Dag 4, lørdag 16. Februar

Lørdags kveld dro vi innover til Oslo til Jeager fordi vi hadde fått kontakt med Karin Park som hadde en avtale med. Vi skulle nemlig få et videointervju med henne. Da vi ikke kom inn på konserten på grunn av aldergrensen, måtte vi vente ute til konserten var ferdig. Men etter en liten ventetid fikk vi endelig intervjuet vårt, og satte et punktum for vår by:Larm uke. En uke hvor vi har lært mye nytt, møtt nye folk og fått noen flere kontakter enn da vi dro nedover til Oslo på tirsdag. Om du fortsatt vil lese og se mer fra vår by:Larm-opplevelse kan du gå inn på twitteren vår.

 

 

 

 

 

 

Forelesning i Karlstad, med låtskriving i fokus.

´

Den 22. Februar dro vi til Karlstad for og være med på en forelesning som handlet om låtskriving og produksjonen rundt låtskrivingen. Vi fikk også mange gode tips til hvordan man skal gå fram i bransjen og ta neste skritt videre etter man er fornøyd med det man har og vise frem til. Hvordan plateselskap kan være en låtskrivers venn, hva som kan gå galt og hva slags problemer man kan møte på i forskjellige land. Foredragsholderen var Tim Larsson som jobber i Play Production. Han snakket også om hvordan mange dyktige musikere og låtskrivere ikke fullfører det man begynner på, og at man på denne måten mister mange sjanser som kunne ha kommet din vei. Han fortalte oss det at noen ganger så lønner det seg og kaste seg ut i noe uten og vite utfallet. Og uansett hvordan det går så vet man med seg selv at man i hvert fall prøvde. Og det står igjen som en erfaring man kan ta med seg videre.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *