Jeg har valgt å ta mitt fjerde semester i San Francisco USA. Jeg har valgt fagene Cinematic Storytelling, Lighting 1:The Art of Seeing Light, Introduction to Sound/Foley and Effects, Makeup/Street and Special Effects, Respect for Acting.

Cinematic Storytelling

Dette er et fag hvor man lærer veldig grunnleggende filmkunnskaper. Man lærer løst om filmhistorie og filmteknikker, og det blir vist filmklipp i klassen. Det er innlevering til hver time. Dette kan variere fra å ta vanlige stillbilder til tegning av storyboards. Det fokuseres mye på komposisjon, og mindre på tekniske detaljer. Er et ganske lett fag, og man kan det meste fra før av (fra første året på Rena). Man vil også lære et par nye ting, men det meste er ting man kan fra før. Dette er et kurs for studenter som aldri har rørt et kamera før, og som vil lære litt grunnleggende filmhistorie.

 

Lighting 1: The Art of Seeing Light

Dette er et ganske vanskelig, men også et veldig lærerikt fag. Man lærer å sette opp riktig lyssetting osv.  Klasserommet er et slags filmsett og man setter opp lys, kamera, stativer osv. Men lærer også hvordan man skal opptre på et filmsett (sikkerhet), og fagspråk. Man lærer også litt grunnleggende elektronikk, og navnet på forskjellige lamper og stativer. Også i dette faget har man innleveringer til hver time. Man skal skrive et kort referat fra en film man ser på fritiden, og skrive litt om lyssettingen i filmen.

 

Introduction to Sound/Foley and Effects

I dette faget lærer man grunnleggende lydredigering og beherskelse av lydredigeringsprogrammet Pro Tools. Man lærer dubbing av film, lage lyd effekter, musikk i film (soundtrack), og bruk av lydopptaker (H4NEXT).  Læreren vi har i dette faget (Steve Romanko) har tidligere jobbet i Skywalker Sound (Lyd selskapet til George Lucas). En kjempe bra lærer, som lærer oss mye på kort tid. Man setter mer pris på lyden i en film etter å ha tatt dette kurset synes jeg.

 

Makeup/Street and Special Effects

I dette faget lærer man å sminke skuespillere. Alt fra grunnleggende sminke til mer komplekse ting som sår og teatersminke. Til hver time har man innlevering av hjemmelekse, som er å sminke seg selv eller en annen. Oppdragene varierer veldig, som man kan se på bildene. Dette faget er ganske lurt å ta. Ikke bare er det gøy, men det kan også være hjelpsomt redskap hvis man skal lage student eller amatørfilmer.

 

Respect for Acting

Dette er et fag hvor man lærer grunnleggende skuespillteknikker. Man lærer å lese manus og huske replikker. Timene starter som en slags gym time som starter med ballspill og andre ”leker”.  Timene består ellers i å lese og diskutere manus. Man lærer også mange nye begreper innenfor skuespill. Man utfører skuespill og lesing/tolking av manus til hverandre i løpet av timene. Faget er for dem som vil lære om skuespill, og hvordan man jobber med tolking av manus og guiding av skuespillere.

 

Academy of Art University

Academy of Art University er en stor skole som er spredt utover San Francisco i mange forskjellige bygninger. Hovedbygningen ligger midt i downtown San Francisco. San Francisco er en stor flott by, og det er mye å se og utforske. Skolen er veldig bra, og man lærer mye i hvert fag. Noen fag er vanskeligere enn andre. Man må velge 5 fag (kurs) for å godkjent studiepoengene i Norge. Dette er veldig mange fag, så vil anbefale å velge et par lette fag som en av de 5. Det blir uansett mer enn nok å gjøre siden det er innlevering til hver time hver uke. De fleste som studerer her på fulltid har vanligvis bare 3 fag per semester. Man bør helst møte opp til alle timene. Ikke bare taper man penger på å ikke møte opp, men hvis man går glipp av flere enn 3 timer, så får man automatisk karakteren D. Hvis man går glipp av flere en 3 timer rett etter hverandre uten legeerklæring eller andre dokumenter, så blir man ”droppet” ut av faget.

Skolen koster veldig mye penger, så man må forberede seg på litt mer lån. For turen og skolen så synes jeg dette var vel verdt pengene. Jeg måtte personlig betale 68 000 i skolepenger (det spørs litt hvilke fag man velger). Man får betalt ut lån i en engangs sum som man selv må fordele utover studie perioden. Dette hadde gått fint å leve på dette hvis det ikke hadde vært for den dyre leien her borte, og her kommer jeg innpå det negative med skolen: Husleie.

Halvparten av studielånet forsvinner på bosted hvis man velger å bo på dormene (hyblene) skolen tilbyr. Man må da dele etasjeseng med en eller flere studenter. Leier man privat får, så får man mye mer for pengene. Det eneste er at hvis man skal leie privat, så bør man søke god tid i forveien. Mange private krever at du viser CV om hvor du har jobbet osv. I USA er det veldig byråkratisk. Jeg prøvde å flytte ut av dormen min, men fant ut at jeg ikke kunne fordi jeg hadde skrevet kontrakt ut semesteret. Dette visste ikke jeg (for hvem leser vel en hel leiekontrakt med liten skrift). Så prøv å finn hus som ikke er gjennom skolen, og helst litt nært skolebyggene. Det går såkalte shuttels (skolebuss) som tar deg dit du vil helt gratis hvis du viser skolebevis. Disse går til faste tider, og går ofte. Halvparten av lånet ditt forsvinner i leie.

Det er heller ikke mulighet å lage egen mat på mange av hyblene, så man spiser mye ute. Skolen har lagt opp til at man kjøper en mealplan gjennom dem. Dette har ikke jeg kjøpt fordi det nesten er like billig å spise ute. Det går fint å spise ute, men blir dyrt i lengden. Fordelen med USA er at det er mye billigere å leve enn i Norge. Mat og klær er mye billigere, så pengene strekker langt. Hvis du vil leve bra uten et stramt budsjett, så bør man leie privat.

Utenom dyr skole og dyr husleie, så er det ikke så mye å klage på. San Francisco er en knall by med mye å gjøre på fritiden. Det er en haug med puber og diskoteker, store flotte kinoer, og mange landemerker og severdigheter. Skolen er veldig bra, og man føler man får mye i utbytte. Man lærer mange praktiske kunnskaper innenfor film, og det tørre teoretiske greiene blir holdt til et minimum i de fleste fag. Og det viktigste av alt: DU ER I USA! Landet du har vokst opp med gjennom Tv-en. Du kommer til å kjenne igjen mye av det du har sett på film. Å studere film i USA ser heller ikke så verst ut på CV en heller når man skal søke på en eventuell jobb i fremtiden. Det er jo tross alt her alle de skikkelige filmene blir produsert! Alt i alt, så har jeg til nå hatt et positivt inntrykk av San Francisco og Skolen. Angrer ikke på at jeg valgte denne skolen.

Det eneste jeg angrer på er at jeg valgte å bo her gjennom skolen. Ikke gjør det! De har til og med egne vakter som inspiserer rommet ditt i ny og ne. Finner de pils på rommet ditt, så får du kjeft og blir tvunget til å kaste de ut! Jeg tuller ikke… Nytter ikke å forklare at du er over 21 og er en voksen person med skjegg og alt. Rules are rules! Og en annen ting. Begynn å søke tidlig på skolen. Det er en haug med papirer og mikk makk som må fylles ut når man skal på skole til USA. Men tro meg! Det er i det fulle og det hele verdt det. Er et veldig artig land å studere i! Du vil lære mye, og samtidig bo i en flott by med masse ting å bedrive fritiden din med.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *