Utvekslingsstudent Ingeborg Lindseth i India

Ingeborg-bilde3

Indias mangfold på nært hold.

Forståelse og innsikt i verden vi lever i er viktig i vår bransje, like viktig som å kunne håndtere et kamera eller fortelle en historie på film, spør du meg. Derfor valgte jeg å dra til India – det landet i verden jeg følte sto i sterkest kontrast til vårt eget, og jeg angrer ikke!

Kultursjokket var temmelig stort, da jeg tidlig i februar reiste fra Rena til Pondicherry i India for å studere Sosial Antropologi og Religion med Kulturstudier i drøye tre måneder. Selv om Pondicherry sies å være India ”lite” på grunn av sin tidligere fortid som fransk koloni, kan byen på ingen måte sammenlignes med hva vi er vant med. En spasertur i hovedgata i byen, som for øvrig heter Mahatma Gandhi Road, er faktisk en skikkelig opplevelse i seg selv. Den kaotiske trafikken er nok det de fleste legger merke til først her i India, men heldigvis hadde jeg erfart noe lignende i Sør-Øst Asias storbyer. Likevel ble jeg forbløffet av de intense inntrykkene av farger, lukter, bråket, og heten, samt de mange små situasjonene som foregår overalt mellom et par av Indias over en milliard mennesker.

Vi studentene ble fordelt i tre hus i byen. Mitt nye hjem ble Singh House som lå i den muslimske delen av byen. Men vi hadde også en svær katolsk kirke som nærmeste nabo, og et hindutempel i nabogata. Allerede første morgenen våknet min nepalske romvenninne og jeg til salmesang i kirken og bønnerop fra moskeen. Snakk om religiøst mangfold!

Og det var akkurat dette vår første foreleser, Knut Jacobsen, ville få oss til å forstå. India er ikke synonymt med hinduisme. Mange andre religioner er også godt representert, og ofte dele eller låne tradisjoner og ritualer fra hverandre til og med. Dette fikk vi blant annet erfare på nært hold da vi på klassetur kunne sammenligne praksisen i et stort hindutempel, en kjent katolsk kirke og en muslimsk dargah. Det er da man skjønner verdien av å lære om disse religionene i et så mangfoldig land, som også har vært fødestedet til fire av verdens største religioner!

I tillegg til det vi lærer på skolen, er også den indiske hverdagen et kulturstudie i seg selv. Alt er så annerledes her, selv de mest hverdagslige rutinene som vi tar for gitt hver eneste dag. Spising med hendene, kroppsvasking med bøtter og doer som bare er hull i bakken uten dopapir, er helt vanlig blant mennesker her. Jeg har fått erfare dette selv og, men til glede for mange av studentene og meg selv inkludert, slapp vi heldigvis unna de to sistnevnte i våre egne leiligheter.

Til enorm kontrast fra det kaotiske bylivet ligger skolen ute på en vakker resort ved stranden 20 minutters busstur unna. Her får vi frokost og indisk lunsj mellom forelesningene og seminarene, og etter skoleslutt får vi benytte oss av bassenget eller stranden. Selv om dette sikkert kan høres ut som en veldig behagelig ferie, må jeg også få nevne de store mengdene med lesing og skoleoppgaver vi har hatt. Siden kurset går over 10 intensive uker forventes det at vi leser det meste av de åtte pensumbøkene og to kompendiene.

Men heldigvis får vi også litt tid til indiske filmkvelder, shopping, yoga på taket under stjernene og noen lengre reiser i helgene. Så i det store og hele skal jeg ikke klage. India er herlig!

Se flere bilder og les mere på Ingeborgs reiseblogg: www.hamacareise.com

 

 

 


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *